browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Machu Picchu – den mytomspunna inkastaden

Posted by on

Machu Picchu

Drömmen om Machu Picchu står som nummer ett på många äventyrares önskelista. Staden, som ligger på 2400 m.ö.h., är uppförd på en 500m hög platå som på tre sidor stupar 350m rakt ner från klippan. Cuzco ligger ca 80km SE om staden. Om man vandrar den s.k. inkaleden får man sitt lystmäte av mäktiga och oförglömliga naturscenerier av aldrig skådat mått. Bråddjup, dramatiska berg, dalar och hängbroar måste forceras på vägen upp mot den otillgängliga platån där staden är belägen.

Historik

Man tror staden anlades som inkan Pachacuits lantställe med palats och ett soltempel omkring 1440. Staden var med säkerhet fram till 1532 då conquistadorerna erövrade Peru. Emellertid kom aldrig spanjorerna dit av det enkla skälet att de inte visste om staden på grund av dess anonyma och avlägsna läge. Invånarantalet uppskattas till att inte ha överstigit 750 personer och stadens funktion upphörde i.o.m. conquistadorernas intåg i landet.

En som i motsats till spanjorerna hittade hit var amerikanen Hiram Bingham som 1911 letade efter en övergiven inkastad. Han blev tipsad av lokalbefolkningen om staden som låg överväxt och öde. Det mytomspunna gömda inkaguldet som många var på spåren fanns inte här heller, men Bingham insåg dess historiska och kommersiella betydelse. Sedan 1983 finns staden upptagen på UNESCO´s världsarvslista.

Hur tar man sig dit?

De vanligaste sätten att nå staden är genom att fotvandra inkaleden eller med tåg från Cuzco till Aguas Calientes, för vidare färd med buss till målet. I Aguas Caliente, som är centret för turismen, finns hotel för övernattning om man vill utforska Machu Picchu lite mer. Annars utgår dagsfärder och resan med buss tar en halvtimme.

Inkaleden, den gamla leden som inkaindianerna själva färdades på, är nyrenoverad och välbevarad.
Ett antal varierande vandringsturer anordnas beroende på önskemål från turisterna. Sträckans längd varierar liksom olika ”äventyrnivåer” från att tälta till att hyra egna bärare. Fyra dagar och tre nätter tar den vanligaste turen längs inkaleden.