browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Irland

På Irland finns det en hejdundrande massa olika saker att ägna sig åt. Att beskåda det gröna landskapet är något du varken bör eller ens kommer att ha möjlighet att undvika. Irland är grönt, precis som dess flagga, precis som dess fotbollslandslags tröjor. Det är vackert, med sina öppna landskap och friska luft. Men let’s be serious mate’, nog är det också för en och annan Guinness du vill besöka detta land!

I Pripps blå-Sverige har vi inte direkt någon speciell tanke på när vi häller upp våra fredagsöl i halvlitersglaset från Ikea. Eller, häller upp och häller upp. Vi dricker väl ändå direkt ifrån burken, är det inte så? Hursomhelst, på Irland finns alltså det svarta ölet, ölet som får Sveriges studenter att rycka på nästan, vända ryggen åt, och öppna sin halvljumna Pripps eller möjligen Åbro-burk. Guinness skall tvärtemot hällas upp varsamt, det finns ganska specifika riktlinjer om hur det skall göras helt perfekt, vilka här nedan kommer att presenteras!

För all enkelhets skull så tar vi det i fem steg.

För det första: glaset måste vara torrt, rent och kallt. Ni kanske känner till de karaktäristiska ringarna som blir när du beställer en Guinness (förutsatt att du fått den rätt upphälld), detta är anledningen. Om glaset är skitigt, varmt och fuktigt så blir det inga ringar.

För det andra: glaset skall hållas i 45 graders vinkel. Detta gäller både om glaset ska fyllas från tapp eller från burk eller flaska. Görs det inte på detta vis så kommer det att bli för mycket bubblor i glaset. Undvik även att tappen eller burken vidrör ölet.

För det tredje: Fyll glaset så att det är i princip fullt. Ungefär så att det saknas en centimeter upp tills det blir ytspänning.

För det fjärde: Ett av de viktigaste stegen. Ölet måste få sätta sig. Detta tar ganska exakt 120 sekunder, alltså två minuter. Din Guinness ska alltså inte drickas innan detta.

För det femte: När ölet satt sig så  är det dags att fylla glaset fullt. Detta görs varsamt och långsamt då det inte ska bli för mycket bubblor. Skummet ska sen om det ska vara perfekt nå ungefär sex millimeter över kanten.

Drick och njut!